„Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat.”

A keresztény egységért 2024-ben tartott imahét anyagát egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette el. 2016-ban egy dzsihadista támadás nyomán a biztonsági helyzet és annak következtében a társadalmi összetartás drámai hanyatlásnak indult. A terrorizmus, bűnözés és emberkereskedelem gyakori jelenséggé vált.
Több ezer iskola, rendelő és önkormányzat zárt be, emellett a társadalmi-gazdasági és közlekedési infrastruktúra java része is tönkrement. Az egyes népcsoportokat célzó támadások kiélezik a közösségek közötti konfliktusokat. E súlyos biztonsági helyzetben a társadalmi öszszetartás, a béke és a nemzeti egység alapjaiban veszélyeztetett. A sokfelé zajló háborúk, a kibillent nemzetközi kapcsolatok, a nyugati hatalmak vagy egyéb külföldi szervezetek által a népekre kényszerített gazdasági és társadalmi szerkezet nyomán fellépő egyenlőtlenségek mind-mind gátolnak abban, hogy úgy szeressünk, ahogyan Krisztus. A keresztények csak akkor lehetnek az evangéliumi samaritánushoz hasonló felebarátok, ha megtanulják a különbségektől függetlenül szeretni a másikat.

A Burkina Fasó-iak által kidolgozott programfüzet letölthető a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának honlapjáról. Kerületünkben január 22-28-ig, hétfőtől vasárnapig minden este fél 7 órától kezdődnek a közös alkalmak egy-egy itteni templomban:

22. hétfő – Farkasréti Római Katolikus Plébánia – Ablonczy Tamás református lelkész
23. kedd – Szent Kereszt Római Katolikus Templomigazgatóság – Keczkó Szilvia evangélikus lelkész
24. szerda – Felső-Krisztinavárosi Római Katolikus Plébánia – Berta Zsolt református lelkész
25. csütörtök – Svábhegyi Református Egyházközség – dr. Gájer László római katolikus pap
26. péntek – Városmajori Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia – Keczkó Pál evangélikus lelkész
27. szombat – Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség – Tóth Kálmán római katolikus plébános
28. vasárnap – Budahegyvidéki Református Egyházközség – dr. Gábor Elemér római katolikus plébános