„Nem azt kérem, hogy vedd ki őket”

 

Gondoltunk egy ?közepest?: az eddigi nyári gyülekezeti hét(vége) legyen hosszabb: legalább öt napos. A jövőre nézve ?nagyot? is szeretnénk gondolni: legyen egy teljes hét! Megpróbáljuk?

Az ez évi öt napban mindennapi, mégsem könnyen megválaszolható kérdéseket tettünk fel. A presbitérium gyülekezeti alkalmakat szervező-tervező munkacsoportjának megbeszélésein azt kérdeztük: hogyan állhatunk helyt a templomból kilépve keresztényként a világban? Hogyan találhatunk dilemmák között Istennek tetsző, keresztény válaszokat? Hogyan szerethetjük Isten szeretetével (Jn 3,16) a világot, miközben törvényszerűségei ellene hatnak a keresztény küldetésnek? És: hogyan beszéljünk ezekről a kérdésekről úgy, hogy minél életszerűbb, világosabb, gyakorlatibb legyen a kérdés maga is, de a válasz is?

Végül gondolatébresztő áhítat után egy-egy területen helytálló gyülekezeti tagjainkat kértük meg beszámolókra: élénk, mulatságos, máskor csendet szülő 5-10 perces életbemutatások születtek. ?Keresztényként a gazdaság világában? ? erről Palotai László vállalkozó és Szabó Balázs felső vezető beszéltek. ?Keresztényként az emberek világában? ? erről Ónodi Szabó Sándor tanár és dr. Szűcs Tamás ügyvéd vallott. ?Keresztényként a magánéletben? ? erről házastársként Vincze Bélát és feleségét, Annát, többgyermekes anyaként Magyari Zsuzsit, fiatalként pedig Szűcs Zsuzsit hallgattuk meg. ?Hivatalnok vagy lelkipásztor a püspök?? ? az előadásra eredetileg megadott címet így kérte átfogalmazni püspök-lelkipásztorunk, dr. Szabó István.

Élőben láttuk, hogy nehéz ugyan a többséggel szembemenni, de a lelkiismeret tisztasága, az Istenhez való hűség, és sokszor a kiállás eredménye megéri. Azt is felismertük, hogy sok, hitből hozott döntésünket ? pl. amikor úgy érezzük, csak a rossz és a kevésbé rossz között dönthetünk ? majd csak Istennél látjuk tisztán. Kiderült az is, hogy nincs könnyebb dolga a tisztsége szerint egyházi embernek sem, mint bárki másnak!

Szabó Réka vallástanárral kezdettől úgy terveztük, hogy a gyerekek a felnőttekkel közös utat tegyenek meg. Így ők Zákeus, a gonosz szolga, valamint Ábrahám és Lót történetét követték, valamint élénken részt vettek a morzsaszedés zárókörén.

Fergeteges sikere volt a Szűcs Bogiék által vezetett esti játéknak, a zuhogó esőben tett kirándulásnak, és persze a hagyományos utolsó esti tábortűznek!

További képek itt.