Elköteleződés a teljességben

?Elétek adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!? (Mózes ötödik könyve 30. fejezete 19. verse)

A mai életben azt látjuk, a sok válás elbizonytalanítja a fiatalokat és nem mernek elköteleződni, mert félnek, hogy csalódni fognak és ezért inkább úgy döntenek, jobb csak a ?szerelemben? maradni, intim barátságot kötni, felelősség nélkül kapcsolatban élni.
A KSH friss adatai szerint ma Magyarországon 890 ezer 20-39 év közötti fiatal él a szüleivel, egynegyedét a szüleik tartják el, 62 százalékban fiúk. Akut házassági és családalapítási válság van hazánk mellett, az európai jóléti társadalmakban.
A házasság életre szóló elköteleződés, ?nem elég egy kapcsolat melletti döntésünket tudatosan meghoznunk, hanem láthatóvá kell tennünk? (Jellouschek). A láthatóság az esküvő, a templomi igen, mely mély összetartozást, áldást ad az életre. Ha hiányzik az elköteleződés, a hűség, akkor a kapcsolat viszonylagos, bármikor elévül, kifárad, unalmassá válik. Sokszor hallani, már nem működött, mert nem tudtunk semmi újat adni egymás számára, kiürült, elhidegültünk egymástól. Nem volt miért folytatni, ezért be kellett fejezni.
Isten azt mondja a népének, válaszd az életet, kötelezd el magad, mert így élsz, jót teszel magaddal és utódaiddal. A házasságkötésben rajtunk áll, hogy megtaláljuk benne a saját életünkre vonatkozó ?TELJESSÉGET? Isten akaratát, azt a Teremtő szándékot, mely két embert egymásnak ad. A választás: cél, életirány megtalálása, elfogadása.
A házassági elköteleződés csodája, hogy magában hordozza a változást, megújulást. Kikutatatlan titok, melyben egyrészt benne van akit szeretünk a másik személye, de legfőképpen Isten, aki alkotott, teremtett és összekötötte az életet. Mit jelent ez?

A másik személye: az évek során a férj, feleség a másiknak gyakran nem a szerethető arcát mutatja, más mint akit valamikor megszerettek, ezekben a helyzetekben ?mintha nem is ő lenne?. Az elköteleződés azt jelenti, hogy ezekben a pillanatokban, életszaka-szokban, legbelül a lelkünkben visszatérünk ahhoz a valakihez, akit szeretünk, és akire igent mondtunk. Az ?első igen szeretet? ad elfogadást, hűséget, kitartást, erőforrást, ál-dozatot a másikért, küzdést a kapcsolatért.

Isten a házassági elköteleződésben: áldás (Mózes első könyve 1. fejezete 28. verse) ?Az áldás, Isten látható, érezhető közelsége.? (D.Bonhoeffer), a mi szeretetünk előtti ?első szeretet?. Ő a forrás, áld, szeret, hogy mi is úgy tudjunk szeretni, ahogyan ő szeretett minket (János evangéliuma 15. fejezete 12. verse).

Tóth János