Kovács Zsolt: A közösség Isten ajándéka

Kovács Zsolt ? földi ember, a magyar nemzet tagja, Kovács Zsolt és Balogh Erzsébet fia, a református hit gyakorlója.

 

V. Parancsolat ?Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened az Urad adott neked! ? 2MÓZ 20.12

A témaválasztásnál fontos szerepet játszott, hogy a közösségi ereje meghatározó szerepet játszott eddigi életemben. Legyen szó családi, baráti, iskolai, vagy egyéb közösségről. Valamilyen vezérlőerő által mindig is a közösségért való tenni akarás, a közösségért elért eredmények motiváltak és tettek boldoggá.

A teremtés történetében két közösséghez kapcsolja Isten az embert: az élőlények közösségéhez, MOZ 2|18 és a legalapvetőbb emberi közösséghez, a családhoz MOZ 2|22. Ebből is látszik, hogy a hovatartozás érzése az emberekben Isten általi veleszületett vágy. Az ember társas lény és folyamatosan törekszik a hasonló érdeklődésű társainak felkutatására, a közösségi kapcsolat kiépítésére. Legyen szó bármilyen lelki, szellemi társadalmi közösségről.  Az érdeklődési körünk, kötődéseink életünk során folyamatosan változnak, arról hogy melyik csoporthoz kívánunk tartozni saját belső motivációnk alapján – normális esetben – mi dönthetünk.

A legszorosabb, egész életre szóló kötődési kapocs a családi, a nemzeti és a hitbéli, vallási hovatartozás. A család születésüknél elrendelt, életre szóló kötelék. A nemzeti hovatartozással kapcsolatban elmondható, hogy állampolgárságot, lakhelyet választhat az ember, de a történelem, a nyelv, a kultúra, a világ bármelyik pontján a nemzethez, a magyarsághoz fogja kötni. A vallási, hitbéli kötelék családunk, nemzetünk és saját akaratunk összes tapasztalatából egy életre szóló választás alapján jön létre.

A 21. századi társadalmában a személyes emberi kapcsolatokra épülő találkozásoknak kiemelt szerepe van. Az egyház sok más küldetése közül talán az egyik legfontosabb a közösségek létrehozása, a személyes önzetlen és őszinte, szívből jövő kapcsolatok születésének elősegítése. Az értett, gyakorolt, és érzett hit által erősebbek és boldogabbak lehetünk.

Kovács Zsolt ? földi ember, a magyar nemzet tagja, Kovács Zsolt és Balogh Erzsébet fia, a református hit gyakorlója.