Kárpátalján jártam…

A kárpátaljaiaknak gyűjtött adományokat gyülekezetünk egyik tagja, Zonda Igor vitte ki több körben. Az ő beszámolóját osztjuk meg:

“Kedves Barátaim !

Először is elnézéseteket kérem,amiért most nem személy szerint hanem így mindenkinek közösen írok,de – hála Istennek – olyan sok levelet kellene írnom,hogy a négynapos ünnep végére sem lennék vele készen. Nagyon köszönök minden segítséget,minden felajánlást,adományt.

A lényeg : a háború ellenére is sikerült két alkalommal is megjárnom Kárpátalját .A sok elmenekülő család okán első pillantásra úgy mértük fel a helyzetet,hogy a tervezett oltási akciónak nem lett volna értelme: teljesen elnéptelenedett az egész tartomány,kijárási tilalom lógott a levegőben és az emberek nagyon féltek akár az utcára is kimenni. Ezért úgy láttam értelmét hogy most inkább gyógyszer,tápszer ,pénz és egyéb adományok kiszállításával többet tudok használni az ottani családoknak. Így múlt hét kedden egy napra egy jól megtömött autóval vittem adományokat majd ezen a héten egy kölcsönkapott kisteherautóval sikerült 2 nap alatt háromszor fordulnom a határon,ennek során sok-sok pelenkát,tápszert,élelmiszert,babápolási cikket ,bébiételeket és pénzadományokat vittem át. Érezhető már egy kis megszokás az embereken és az egy hete mindenkin érezhető szorongás kicsit alábbhagyott. Többen vannak már Beregszász utcáin és terein is és akik magyar útlevél mellett csináltattak maguknak magyar lakcímkártyát is azok sokan vissza is merészkednek ,mivel őket a határon mint magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokat bármikor visszaengedik az ukrán hatóságok – mivelúgy tudják hogy magyar túristák kvázi – Magyarországra. A munkahelyek nagy része és minden iskola,óvoda bezárt és nagyon sok az ott maradt idős és beteg ember ,így a a „tétlen” fiatal emberek nagy számban tudnak részt venni mindenféle segítségben,legyen az pakolás vagy ebédkihordás,főzés,élelmiszer csomag készítés,elosztás. Hihetetlenül jól megszervezik ezt a kintiek,nekem csak egy telefonomba került a határon és már várt is egy rakás markos legény akik 5 perc alatt kipakolták a teherautót.

Szintén nagy örömünkre szolgált,hogy rengeteg kint maradt család érdeklődött az elmaradt oltások felől így egy villámgyors facebookos közvélemény kutatás után – 3 óra alatt 170-en jelentkeztek be feltételesen – úgy döntöttem,hogy márc 23-24.-én mégis kimegyek oltani Beregszászra.

Hát röviden ennyi történt . Még egyszer mindenkinek köszönök mindent és mivel többen jeleztétek, csatolok néhány fényképet.

Igor”