Adventi látogatás Kárpátalján

Gyülekezetünk kilenc tagú csoportja advent negyedik hétvégéjén a kárpátaljai Gút-on járt. A péntektől vasárnapig tartó látogatás során gyermekkarácsony és istentiszteleti alkalmak vezetése mellett támogatást vittek a helyi közösségeknek és ajándékot a rászoruló gyerekeknek. Az ott töltött időről és a kárpátaljai helyzetről az alábbi beszámoló tanúskodik:

Az adományokat december 16-18 között vittük el Gútra. A gyermekkarácsony mellett a családlátogatások és az istentiszteletek alkalmával volt lehetőségünk megismerni a jelenlegi helyzetet, amely a háború miatt gyakorlatilag minden családban elég elkeserítő.
A férfiak nagy része, akik tehették a háború előtt vagy annak első napjaiban elhagyták az országot. Ők lassan már egy éve nem jártak otthon. Csak azok a férfiak kaptak felmentést és ők egyelőre szabadon mozoghatnak a határon is, akiknek 3, vagy annál több 18 év alatti gyermeke van, vagy valamilyen fogyatékossággal bíró gyermeke, vagy maga is leszázalékolt, tehát maradtak az idősek, a betegek, az asszonyok és a gyerekek. Mindenkit nagyon megvisel a szétszakítottság, az ezzel járó keserűség, magány, kilátástalanság.
A boltokban lehet kapni élelmet, de az infláció a miénkhez hasonló. Pénzkereseti lehetőség nincs, fizetés, nyugdíj megalázóan kevés.
Már mostani ottlétünk idején is tartós áramszünetek voltak. Napi néhány óráig van villany, több részletben. Ekkor kell mosni, vasalni, vizet szivattyúzni, fürödni, valamit is csinálni. Estétől sötétségbe borul minden. A családlátogatások során is olykor gyertyafénynél, petróleumlámpa mellett beszélgettünk. Áramhiány esetén nem működnek az átjátszó tornyok, se TV, se rádió, se telefon, se internet. Számunkra elképzelhetetlen a helyzet.
Átmeneti megoldást jelent az áramfejlesztők bekapcsolása, melyek ideig-óráig a világítást, a fűtéshez való szivattyúkat, a telefonok feltöltését, hűtők működését lehetővé teszik.
Az iskola, óvoda működik, mert a fűtéshez mindkét helyen fatüzelésű kazán van, és aggregátorok biztosítják a keringtetést. Gyakran szól a légiriadó, amelyet szirénák hiányában telefonon keresztül figyelnek. Ha szól, akkor a gyerekekkel le kell menni a pincében kialakított óvóhelyre.
A hétvégét megelőző adománygyűjtés során több mint egy millió forint gyűlt össze, amelyből áramfejlesztőt, 120 gyermekeknek ajándékcsomagot, 16 családnak tartós élelmiszercsomagot és a gyerekeknek játékot, valamint a karácsonyi ünnepségre meleg kakaót és süteményt tudtunk biztosítani.
A faluban nagyon sok volt a beteg gyerek, ezért a fertőzések mérséklése érdekében a karácsonyi ünnepséget több részletben terveztük. Az ünnepségek az óvoda épületében voltak, amelyek most egyszerre szolgálnak a település melegedőjeként (ha valakinek, nincs lehetősége fafűtésre, akkor áramszünet esetén itt megmelegedhet), valamint menekültszállásként belső Ukrajnából eljött emberek számára. Az ünnepségek meghitt alkalmak voltak, ahol a gyerekek számára Jézus születéséről való tanítás mellett színielőadás, kézműves-foglalkozás, közös éneklés és ajándékozás volt a program.
A bibliai tanítás fő üzenetét Lukács evangéliumából olvastuk. Az angyalok ezt mondták a pásztoroknak:
„Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában…”
Vasárnap a református gyülekezet számára gyülekezeti tagunk, Bányai Gréta teológushallgató hirdette Isten igéjét Ézsaiás 9. része alapján.
Hisszük, hogy mind a lelki, mind az anyagi támogatás jó helyre került és örömforrássá válva enyhítik a most különösen nehéz sorsú családok életét. Hálásak vagyunk Istennek, hogy idén is elhívott minket erre a szolgálatra, ezúton is köszönjük mindenkinek, aki támogatta az utunkat.