About Kafka – gyülekezettel a színházban

Idén tavasszal is mehetünk együtt színházba Ertl Péter Táncszínház igazgató presbiterünk szervezésében. Április 9-én, csütörtökön 19 órától a MOM Kulturális Központban lesz az előadás. Jegyeket 2600 és 2900 Ft-ért lehet rendelni a Lelkészi Hivatalban március 22-ig.

Ez az egyrészes táncbemutató Kafka egyedi világlátását mutatja be: milyen kapcsolatai vannak a társadalommal, miképp vélekedik a hatalomról és a hivatalok rendszeréről.
A produkciónak nem az a célja, hogy elénk tárja Kafka jól ismert, vagy kevésbé ismert irodalmi műveit.

 

Elsődlegesen arra akartam koncentrálni, hogy Kafka miképp látja a világot és az életet. Én is szembe kerültem azokkal a kérdésekkel, amelyeket az író szinte minden olvasója feltesz, de nem próbáltam abszolút egyértelmű válaszokat adni rá. A táncmű magát a szerzőt, Kafkát helyezi a középpontba ? a művész a saját életét éli, amely örökösen ellentétbe kerül a belső érzéseivel és elképzeléseivel. A koreográfia egymáshoz kapcsolódó, egyéni képekből áll össze, de ugyanakkor Kafka látomásaiból is megjelenít epizódokat. A néző az előadás alatt azonosíthatja magát Kafka műveinek szereplőivel (A kastély, Az ítélet), de azokkal is, akikkel az író konfliktusba került a mindennapi élete során ? a hatalom és a hivatalok képviselőivel, valamint azok konfliktusokkal teli környezetével.

Kafka egy olyan világban mozog, amely legalább annyira elvont, mint amilyen a zene ? teli érzelmekkel, különböző témákkal és nyugtalanító kérdésekkel.
Kafka két világban élt; az egyik egy tisztviselő hétköznapi világa, a másik pedig a művészeté: ?Elviselhetetlennek tartom a munkámat, mivel ellentétben van az egyedüli hivatásommal, az irodalommal?. A két különböző világ egyetlen ember személyében összeütközésbe kerül egymással. Ez számos különböző, gyakran abszurd helyzetnek enged teret: visszautasítás és elszigeteltség, groteszk humor, irónia, tragédia, reménytelenség?
Kafka látomásainak sorozata, mely látomások a tánc segítségével jelennek meg a színpadon, az előadás során feltárja a szerző teljes személyiségét és belső énjét: ?Ne ess kétségbe, még a miatt sem, hogy nem búslakodsz. Amikor úgy tűnik, hogy minden elveszett, valahonnan új erőt merítesz, ami azt jelenti, hogy igenis élsz?!

A Kafka szerepét táncoló főszereplő, Viktor Svidró, a Dél Csehországi Színház balett-társulatának a szólistája. Ezért a szerepért a balett-kategóriában a Cseh Köztársaság legjelentősebb színházi elismerésére, a Thalie 2013 díjra jelölték.

http://www.tancszinhaz.hu/esemenynaptar/esemeny/304/285