Solus Christus – gyülekezeti színházlátogatás

Részletek

  • 2017-12-07
  • 19:00

“A valódi érték (túl a publikációk zűrzavarán, a kommunikáció örök békéjében és csöndjében) terített asztal, amihez mindenki hivatalos, ahol mindenki jóllakhat, anélkül, hogy bárkit is megrövidítene. Isteni kontextusban: legtöbbször más, aki az értéket megéli, s megint más, aki esetleg megírja. Mit számít? Isten az, s egyedül ő az, aki ír: a történések szövetére, vagy a papírra.”
(Pilinszky János)

Újra közös színházi élményben lehet részünk. Ertl Péter színházigazgató presbiterünk segítségével a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Várkert Bazárban nézhetjük meg a Solus Christus premier előadást. Jegyeket igényelni a lelkészi hivatalunkban is lehet.

Tervezett táncszínházi előadásunk a reformáció értékeinek jelenvalóságáról szól majd, miként azok szervesen beépültek életünkbe, mindennapjainkba, mindmáig meghatároznak minket, akár akarjuk azt, akár nem. A szóban forgó értékeket ugyanis nem mosta el az idő, nem kezdte ki a változás, itt és most is hatnak, elevenek, igaz, többnyire öntudatlanul, észrevétlenül. A reformációnak köszönhető többek közt a vallási és a világi élet átjárhatósága: a szekularizáció eredetileg az egyházi földek kisajátítását jelentette, majd az „elvilágiasodás” folyamatát is. A „lelkiismereti szabadság” úgyszintén vallási érték volt, a reformátorok teológiai vitáiban (harcaiban) született, s vált belőle később a mindenkori világban tevékeny ember méltóságának, öntudatának talapzata. Táncszínházi előadásunk központi gondolata tehát ez: a reformáció értékei nem muzeálisak, hanem elevenek, itt és most, jelenünkben is valóságosak, cselekedeteink, ön- és valóságismeretünk mélyrétegében mindmáig jelenvalók.
Károli–vizsolyi biblia:
26. És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

Előadja a / Performed by Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar
Közreműködik a / Participating: Szent Efrém Férfikar és Mikó Dávid
Zene / Music: Dulai Zoltán, Bubnó Tamás, Kelemen László
Jelmeztervező / Costume design: Furik Rita
Fényterv, videó projekció / Lighting design, video projection: Lendvai Károly
Produkciós vezető / Production director: Letenyei Gábor
Koreográfus asszisztens / Assistant to choreographer: Bonifert Katalin
Koreográfusok / Choreographed by Furik Rita, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor
Rendező / Directed by Juhász Zsolt